top of page

מה זה בדיוק נוירופידבק?


נוירופידבק זוהי שיטת טיפול בה המטופל מלמד את מוחו לעבוד ביתר יעילות בעזרת משוב המתקבל בזמן אמיתי מקריאת גלי המח שלו. השיטה מתאימה לטיפול במגוון בעיות. ביניהן בעיות קשב וריכוז (ADHD), אוטיזם, חרדות, הרטבת לילה, בעיות זכרון, ועוד.

מסקרן...?

כדי להבין מה זה נוירופידבק נניח שיש לנו בעיה, ונניח שידוע לנו שמקור הבעיה הוא במוחנו. הכי טבעי יהיה להתבונן במח ולנסות לפענח את הבעיה. הגיוני, לא? הרי אנו נוהגים כך עם כל סוג של בעיה בריאותית. כשכואבת לנו הרגל, לפעמים נזדקק לצילום רנטגן, וכשכואבת לנו הבטן, לפעמים נזדקק לסקירת אולטרא-סאונד. הבדיקות הללו יצביעו במקרים רבים על מקור הבעיה, ויעזרו לרופא המטפל לבחור בטיפול המתאים.

אז מה קורה עם המח? אפשר להתבונן בו?

בהחלט! אחת הדרכים להתבוננות במח היא (EEG - Electroencephalography), או "רשימת מוח חשמלית". בבדיקה זו מצמידים חיישנים לראש הנבדק. החיישנים הללו אינם אקטיביים ואינם מזרימים זרמים חשמליים או אחרים אל המח. רגישותם הרבה מאפשרת להם לקרוא את הפעילות החשמלית המתבצעת באזורי המח הנמצאים בסביבתם. הדפוסים המתקבלים כתוצאה מקריאה זו נקראים גלי מח, והם משקפים מאפיינים כלליים של פעילות רשתות תאי העצב במח.

אוקיי, ניתן להתבונן במח – ומה עכשיו?

בדיקת QEEG היא בדיקה כמותית בה מבצעים רשימת גלי מח המאפשרת לנו לזהות דפוסי מח האופייניים לסוגי בעיות שונים, ולנתחם. ניתוחים אלה מובילים את המאבחן והמטפל להציע מסלול טיפול נוירופידבק (או אחר) שמטרתו לשפר את יעילות תפקודו של המח, ולטפל בבעיה שעבורה אנו מחפשים פתרון.

איך מתבצע טיפול נוירופידבק?

ההליך הטיפולי דומה במידה רבה להליך האבחוני. מחברים מספר חיישנים לראש המטופל באזורים מסוימים הרלוונטיים לבעיה בה אנו מעוניינים לטפל. החיישנים מודדים את הפעילות החשמלית באזורים הללו ומציגים לנו אותה באופנים שונים על גבי מסך. הפעילות יכולה להיראות כעמודה צבעונית המשנה את גובהה, כמכונית המתקדמת במסלול, או כחללית הטסה בחלל.

משימת המטופל הגלויה היא להזיז את המכונית כמה שיותר מהר, או להעלות את העמודה כמה שיותר גבוה. המטרה בבסיס המשימה היא להגביר עוצמת תדרי גלי מח מסוימים באזור מסוים, או להנמיך את עוצמתם של תדרים אחרים באזור אחר.

הצלחה במשימה מהווה משוב חיובי למטופל, ובו-בזמן משוב חיובי למוחו. המטופל יוצא מהמפגש עם תחושת סיפוק, ומוחו לומד לעבוד ביתר יעילות ובכך מביא להפחתת הסימפטומים הבעייתיים.

והמח זוכר?

מסתבר שכן. אחרי מספר מפגשים (בין עשרים לארבעים. תלוי בסוג הבעיה ובחומרתה) בתדירות של כפעמיים בשבוע, המח לומד ומטמיע את השינוי. אין צורך בתרגול נוסף או באימונים אינסופיים. מרגע שהדפוס החדש הוטמע, הוא נשאר ונחקק. ממש כמו רכיבה על אופניים.

באילו בעיות מטפל נוירופידבק?

נוירופידבק הינו שיטת טיפול המתאימה למגוון בעיות וסימפטומים. ביניהם, בעיות קשב וריכוז, אפילפסיה, אוטיזם, חרדות, דכאון, הפרעות שינה, מיגרנות, הרטבת לילה, ירידה קוגניטיבית מינימלית, בעיות זכרון בקרב מבוגרים, ועוד..

גוף המחקרים התומך ביעילות השיטה הולך וגדל בקצב מואץ בשנים האחרונות ובאוקטובר 2012, האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים העניקה לנוירופידבק את הדירוג הגבוה ביותר ביעילות הטיפול בבעיות קשב וריכוז (ADHD).

ואם כבר מדברים על בעיות קשב וריכוז...

נמצא במחקרים רבים שיעילותו של טיפול נוירופידבק זהה ליעילותו של טיפול תרופתי (כמו ריטלין ודומיו). אולם, בעוד טיפול תרופתי יעיל רק בזמן נטילת התרופה ועלול לעורר תופעות לוואי, טיפול נוירופידבק הינו נטול תופעות לוואי, ומרגע שהסתיימה סדרת הטיפולים, השפעתו נשארת עם המטופל ועם מוחו לאורך שנים.

הטיפול אינו מחולל שינויים דרסטיים במבנה של מוחנו, אלא מספק את הגמישות הנדרשת למח כדי שיוכל לפתח אסטרטגיות חדשות להתנהלות והתמודדות עם המטלות והאתגרים במהלך חיינו.

רוצים לדעת עוד...

ריכזנו עבורכם עוד כמה מקורות מידע ידידותיים להעמקת הידע:

  1. סרטון אנימציה קצר המתאר מהו נוירופידבק ולמה הוא משמש.

  2. מאמר של ד"ר ענת ברנע "ADHD- אבחון וטיפול באמצעות גלי מח" (פסיכולוגיה עברית , 17 באוגוסט 2010.

  3. מאמר באנגלית המסביר את הגורמים שהובילו את האקדמיה האריקאית לרפואת ילדים להעניק לנוירופידבק את הדירוג הגבוה ביותר ביעילות הטיפול בהפרעת קשב וריכוז.

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page