הטיפול הרגשי מתייחס להקלה של מצוקה רגשית באמצעות שיחה והקשר הנרקם בין המטפל למטופל.
אולם הגדרה זו אינה מקפלת בתוכה את העושר החוויתי והדרמה המתקיימת במפגש הטיפולי. בכל מפגש נכתב פרק במחזה המשרטט בעדינות את המפה הרגשית והחשיבתית המשמשת את המטופל בחייו ומתגלמת גם בקשר הטיפולי. המפה הנחשפת עוזרת למטופל להבין את עולמו הפנימי ופשר התנהגויותיו.
במהלך התהליך המטופל באומץ לב מישיר מבט אל הכאב שבעולמו הפנימי. מונע מתוך ההחלטה לשים קץ לסבל בחייו ולפתוח פרק חדש של חיים אותנטיים, מספקים ומשוחררים מתבניות עבר.
בקשב רב מגוון של טיפולים רגשיים, אשר חלקם משלבים אלמנטים חוויתיים כגון משחק, תנועה ואומנות וחלקם ממוקדים ופרקטיים.
כאשר עולה צורך במענה רגשי אנחנו מתאימים את סוג הטיפול לשלב ההתפתחותי, לצורך ולכוחות של המטופל.
טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT):
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי ממוקד בשינוי דפוסי חשיבה והתנהגות לא מסתגלים. ההנחה בטיפול היא שדפוסי החשיבה וההתנהגות שהאדם סיגל לעצמו לאורך השנים עומדים בבסיס מצוקתו. למשל, אדם אשר נסיבות חייו הובילו אותו לאמץ את האמונה כי לא ניתן לסמוך על אף אחד, עשוי בתקשורת החברתית לתפוס עמדה חשדנית ומרוחקת אשר תקשה עליו לקיים מערכות יחסים אינטימיות ומשמעותיות.
לפיכך, בטיפול זה, המטופל והמטפל יוצאים למסע של חקירה לאיתור ה"כשלים" בתכנים ובתהליכי החשיבה, ותבניות התנהגות נוקשות לא יעילות. כחלק מתהליך זה המטפל והמטופל בוחנים במשותף גם את יחסי הגומלין המתקיימים.
הטיפול הקוגניטיבי התנהגותי מבוסס מחקר וזכה להכרה כטיפול היעיל ביותר בשורה של הפרעות רגשיות, בניהן: פוביות, חרדות, הפרעת דחק, הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), טריכוטילומניה, הפרעות התנהגות, טיפול בהפרעות קשב וכדומה.
טיפול פסיכולוגי דינמי:
הטיפול הדינמי מבוסס על מסורות קלאסיות של הטיפול הפסיכולוגי ומבוסס על ההנחה כי לנפש האדם רבדים לא מודעים המשפיעים על ההתנהגות.
בטיפול הדינמי לקשר הטיפולי תפקיד משמעותי המאפשר את התנאים לחשיפה וביטוי של הקונפליקטים, המשאלות והדחפים הלא מודעים. בדרך זאת, המטופל דרך הקשר עם המטפל ושימוש בטכניקות שונות, מגיע לתובנות אשר מקלות על הסימפטום הגלוי ומאפשרות תנועה לחיים מלאים ומשמעותיים יותר.
הטיפול הדינמי מתאים לכל הגילאים ומותאם באמצעות הטכניקות וכלי הטיפול לגילאים הצעירים.
טיפול בתנועה:
טיפול בתנועה היא שיטת טיפול רגשי המשלבת טכניקות תנועה שונות. הטיפול בתנועה מבוסס על ההנחה כי מתקיימים יחסי גומלין בין הגוף והנפש המשתקפים בגוף, ביציבה ובביטוי התנועתי. השימוש בחוויה התנועתית מאפשר לתת ביטוי לצרכים רגשיים שקשה לתת להם ביטוי מילולי.
במהלך הטיפול, המטפל מזמין את המטופל להקשיב לתחושות, דחפים היציבה והתנועה של המטופל בחדר הטיפול. המטפל משתמש בטכניקות שונות תנועה כדי לקדם את המודעות והמגע עם חוויות גופניות ונתן להם משמעות מילולית בקשר הטיפולי המתהווה. המפגש בין הגוף לרגש יוצר אינטגרציה וחוויה שלמה בעזרתה המטופל לומד להבין את גופו טוב יותר ולהביע את צרכיו גם באופן מילולי. טיפול זה יעיל במיוחד לילדים עם הפרעות קשב, אשר התנועה היא חלק מרכזי באופן בו הם מתקשרים עם סביבתם.
טיפול בפסיכודרמה:
פסיכודרמה הינה שיטה טיפולית וחווייתית העושה שימוש בטכניקות פעולה. התהליך הפסיכודרמטי מבוסס על האמונה כי כוח החיים נובע מן הספונטניות והיצירתיות הקיימים בכל אחד מאיתנו. זהו תהליך של "הצגה", אשר בה המשתתף מציג את עולמו הפנימי- שאיפותיו, חלומותיו, חוויות מהעבר וכדומה, באמצעים מילוליים ולא מילוליים ובעיקר בפעולה דרמטית, תוך שימוש בכלים מעולם המשחק והדמיון.
מהלך הטיפול בפסיכודרמה כולל משחקי תפקידים והמחזת סצינות מחייהם האישיים של המשתתפים. באמצעות פסיכודרמה לומד המשתתף כיצד ניתן לשנות מצבים ותגובות לא רצויות ולפעול בדרכים חדשות על מנת לשפר את איכות חייו.
בעבודה במסגרת טיפול בפסיכודרמה מתאפשרת התבוננות במגוון התפקידים האישיים והמקצועיים אשר ממלא אדם בחייו. כאשר אדם מגלם דמות אחרת מעולמו, הוא למעשה מתנסה בתפקיד חדש ובכך מתקיימת הרחבה של רפרטואר התפקידים שלו. טיפול זה יעיל במיוחד בעבודה עם ילדים המציגים קושי בתקשורת ובמיומנויות החברתיות.
טיפול דיאדי:
טיפול לתינוקות עד ילדים צעירים אשר במסגרתו מתקיימים מפגשים משותפים של ילד, הורה ואיש מקצוע. הטיפול מתמקד ביחסים של ההורה והילד מתוך הבנה שליחסים המתהווים השפעה משמעותית על תפקודו והתפתחותו של הילד.
המטפל הדיאדי נפגשת מדי שבוע עם הילד ואחד מההורים לסירוגין, כאשר אחת לשלושה שבועות ישנו מפגש משותף רק עם ההורים. במהלך הטיפולים המטפל צופה ישירות ביחסים ובאינטראקציה בין ההורה לבין הילד. התבוננות באלמנטים העדינים והמורכבים שבתקשורת של ההורה עם הילד, מאפשרת בחינה של העמדה ההורית, דרכי התקשורת והכוחות שפועלים ומשפיעים על היחסים במשולש שנוצר בין ההורים והילד. טיפול זה יעיל במיוחד עבור מטופלים אשר נושא היחסים והקשר עם ההורה בפרט, מהווה ציר מרכזי בתמונת הקושי הרגשי.
טיפול זוגי משפחתי:
טיפול משפחתי הוא טיפול הממוקד במערכות יחסים וקשרי גומלין בין חברי המשפחה. גישה טיפולית זו רואה במערכת היחסים גורם מרכזי בבריאותו הנפשית ותפקודו של האדם. בהתאם לגישה זו המעורבות הישירה של כל חברי המשפחה בהתמודדות עם קשיים, גם אם הם מיוחסים רק לאחד מחברי המשפחה, היא הכרחית ובעלת משמעות רבה לתהליך השינוי.
הטיפול המשפחתי מתקיים בנוכחות כל חברי המשפחה. במהלך המפגשים, המטפל חושף ומעלה למודעות את דפוסי התקשורת הלא יעילים בין בני המשפחה ופועל להגברת הכוחות, התובנות והתמיכה ההדדית של המערכת המשפחתית.
הטיפול מתאים בעיקר למשפחות בעלי דפוסי תקשורת בעיתיים ומשפחות עם קשיים מורכבים המשפיעים על יותר מאחד מבני המשפחה. הטיפול המשפחתי במצבים אלו עשוי להוות פתרון יעיל יותר מאשר טיפול פרטני בכל אחד מבני המשפחה בנפרד.